Aan het einde van een hoofdstuk ben ik vaak druk met alle administratieve rompslomp. En als ik dit niet goed bijhoud dan wordt het al snel een chaos.
Vooral als er dan ook nog leerlingen zijn die het werk niet op tijd af hebben, een aantal leerlingen die een herkansing moeten maken en leerlingen die alleen een bepaald onderdeel extra moeten oefenen (omdat ze een leerdoelen niet gehaald hebben, maar over het geheel wel een voldoende).
Op een gegeven moment weet ik niet meer wie wat heeft gedaan. Ik raak het overzicht kwijt en vertrouw vervolgens volledig op wat de leerlingen aangeven. Als ik dan aan het einde van de periode de waarderingen (wij geven namelijk geen cijfers meer, maar waarderingen nnv/v/g) wil invullen, blijkt soms dat een leerling toch niet de herkansing heeft gedaan. Of dat ze niet extra geoefend hebben voor het leerdoel dat nog niet was behaald.
Jelle Jolles: “vanuit de Ik van de leerling moet een leerling leren voor zichzelf wat de beste aanpak is. Hij/zij moet zichzelf de vraag stellen; heb ik het goed gedaan? Wat wil ik? Wat kan ik al goed? “
Mijn gedachte was om de leerlingen hier meer bij te gaan betrekken. Maar hoe??
Ik wil dat de leerlingen zelf aangeven hoe ze de huiswerk opdrachten hebben gemaakt om ze er bewust van te maken of ze het leerdoel al beheersen of nog niet. Nou kan ik met Bettermarks redelijk gemakkelijk zien hoe ze hun werk hebben gemaakt, maar ik weet vaak niet uit mijn hoofd welke lessen bij welk leerdoel horen.
Ditzelfde wilde ik ook voor de toetsen. Leerlingen moeten hun eigen toets gaan beoordelen. Digitaal wordt de toets al wel gelijk nagekeken, maar ze moeten zichzelf de punten gaan geven per vraag. Hierdoor moeten ze wel kritisch kijken naar hun eigen gemaakte toets. Dan kan ik zelf gemakkelijk zien of de uiteindelijk score redelijk in de buurt zit van de score die het programma mij geeft. Als dit erg afwijkt is dat natuurlijk een mooie reden om samen met de leerling te gaan bekijken hoe ze het hebben ingevuld.
Als het een papieren toets is dan kijk ik zelf de toets na die tijd ook nog een keer na.
Ik maakte vaak al in Excel een overzicht van de gemaakte toets, zodat ik kon zien of de leerdoelen waren behaald en of het totaal van de toets een voldoende is.
Dit Excel bestand gebruik ik nog steeds, maar ik heb het verder uitgewerkt om leerlingen meer eigenaarschap te geven. (BM = bettermarks)
Iedere leerling heeft zijn eigen tab gekregen. Op dit Excel blad staat al een schema en de leerlingen hoeven deze alleen in te vullen (oranje). Ik zorg dat van tevoren de formules (groen) al staan ingevuld zodat de gemiddelden gelijk berekend worden als de leerling het invult. De leerling kan per leerdoel zien hoe het is gegaan.
Deze gegevens worden naar het eerst blad gekopieerd, zodat ik in 1 overzicht kan zien hoe de leerlingen de toets hebben gemaakt en de huiswerk opdrachten.
Wij werken op school met it’s learning en hierin kun je de leerlingen rechten geven om het bestand ook te bewerken. Hierdoor kunnen alle leerlingen tegelijk in het bestand werken en wordt alles gelijk opgeslagen.
Het gevaar is natuurlijk wel dat een leerling ook per ongeluk alles kan verwijderen of per ongeluk in het bestand van een klasgenoot werkt.
De eerste keer heb ik daarom een test gedaan, zodat de leerlingen wisten wat de bedoeling is.
Ik heb dit nu eenmaal gebruikt aan het einde van dit schooljaar. Zelf ben ik er positief over en ik denk dat mij dit uiteindelijk meer overzicht geeft. De leerlingen zijn op deze manier zelf verantwoordelijk voor het werk en de beoordeling die ze krijgen. Door het schema zien ze zelf ook of ze alles af hebben en of het ook voldoende is. Ze nemen met deze manier van werken de regie van hun voortgang over van mij als docent.
Het maken van dit Excel bestand kost wel veel tijd (en kennis van Excel) maar doordat de leerlingen het invullen, bespaart het ook weer tijd. Uiteindelijk zal het dus geen tijdswinst opleveren, maar hopelijk wel meer overzicht en vooral meer inzicht voor mij en mijn leerlingen.