
Integreren in de praktijk
Door: Dylan William en Siobhan Leahy
Ter voorbereiding van het overgaan gaan naar werken zonder cijfers had ik al Actief zonder cijfers gelezen. Maar om meer de verdieping te zoeken in het onderwerp ook aan de slag gegaan met dit boek. En zo heeft dit boek me ook geïnspireerd; om ermee aan de slag te gaan. Het boek is prettig geschreven. In totaal 7 hoofdstukken worden er verschillende kanten belicht van Formatieve Assessment. In elk hoofdstuk vind je voorbeelden hoe je, je les anders kan inrichten om meer met leerlingen hun proces te bewaken ipv de afstraffing in bijvoorbeeld een toetsweek.
Hoofdstuk 1 is een opwarmhoofdstuk.
Voor mij niet persé noodzakelijk omdat ik de meerwaarde al erg ervaar in mijn lessen. Hoofdstuk 2 heb ik erg veel aan gehad. Omdat het ook een duidelijke handleiding verschaft hoe je als team/ school de overgang naar Formatieve Assessment kan begeleiden. Iets waar wij als team veel aan hebben. In hoofdstuk 3 gaat het over de leerdoelen en werken vanuit deze leerdoelen. In hoofdstuk 4 wordt gekeken naar het verzamelen van leerresultaten. Hoofdstuk 5 gaat over het geven van feedback. Bij hoofdstuk 6 wordt de meerwaarde van samenwerken van leerlingen duidelijk gemaakt. En in hoofdstuk 7 gaat het over hoe je leerlingen gemotiveerder krijgt om zelf met hun proces aan de slag te gaan.
In elk hoofdstuk stond voor mij wel een onderdeel waar ik in de praktijk mee aan de slag kan. Ik heb al meerdere ideeën toegepast in de les. Zo heb ik bijvoorbeeld leerlingen eerst hun toetsen laten nakijken/ aanpassen voordat ik hun, hun resultaten terug gaf. Geïnspireerd door het boek en leuk om te zien of dit in de praktijd werkt. Het boek staat ook vol vragenlijsten die je kan gebruiken onder je collega’s of met je leerlingen. Ook gebruik ik door dit boek veel vaker leerlingen om elkaar feedback te geven en elkaar te helpen.
Geïnspireerd
Mede door dit boek hebben we de sleutelhanger ontwikkeld: een rode, oranje en groene kaart en een A,B,C,D kaart. Met dit hulpmiddel kunnen zij tijdens de uitleg middels de kleur aangeven of zij de uitleg snappen (groen> ik snap het, oranje> ik twijfel, rood> ik wil extra uitleg van de docent). En na de uitleg kunnen we met de A,B,C,D kaarten een meetmoment inbouwen door af te sluiten met een aantal meerkeuze vragen en weten we welk onderdeel we de volgende les nog moeten herhalen.
Ik zeg niet dat het boek leest als een roman, maar je raakt wel geïnspireerd om je lessen nog beter en effectiever te maken.
Klik hier als je het boek Formatieve assesment ook graag wilt lezen.