
hoge verwachtingen concreet maken met behulp van feedback, vragen en aanwijzingen
Door: Lia Voerman en Frans Faber
Dit boek gelezen als aanvulling en extra invulling van het formatief evalueren. Ik zocht opfrissing en nieuwe inzichten hoe ik mijn feedback naar leerlingen rijker kon maken. Het boek is helder opgebouwd en prettig geschreven. Ieder hoofdstuk eindigt met een samenvatting waar het betreffende hoofdstuk over gaat.
De meerwaarde
De meerwaarde van dit boekje zat er voor mij in dat ik na mijn training didactisch coachen die ik gevolgd had op mijn school extra bewust werd gemaakt van de verschillende soorten feedback, aanwijzingen en vragen. En dat ik vaak verval in vragen en feedback op inhoud. En dat ik nog vaker feedback moet geven op strategie en modus/ leerstand.
Er worden in dit boekje verschillende onderzoeken aangehaald. De meest opvallende vond ik het onderzoek over hoeveel positieve feedback je nodig hebt om negatieve feedback kan verwerken. Dat dit in een klassensituatie 3: 1 was wist ik uit de cursus. Dat dit bij een beginnend huwelijk 5: 1 moet zijn omdat anders bleek na 14 jaar dat koppels waarbij deze verhouding positieve/negatieve feedback niet goed was inmiddels uit elkaar waren vond ik erg verrassend. Ik ben mijn man meteen meer complimenten gaan geven
Positief: een setje met kaarten die je bij je in de les kan houden als reminder over de soorten vragen/feedback die er zijn.
Negatief: dat het boek eindigt met een soort verkooppraatje van de verschillende cursussen die worden aangeboden waardoor je het gevoel krijgt een lange reclamefolder te hebben gelezen.
Nieuw inzicht
Uitleg en beschrijving van Scaffolding ( weet niet hoe je dit moet uitspreken). Van der Pol 2013: een manier van omgaan met leerlingen waarin de leraar eerst diagnosestrategieën toepast; vervolgens die interpretatie checkt, interventiestrategieën toepast, en het begrip vervolgens weer checkt.
Wil je dit boek zelf ook lezen? Dan kun je het hier kopen.