In een eerder blog heb ik het gehad over 5 minuten formatief. In dit verhaal beschreef ik de meerwaarde van een stille stelling t.o.v. van werken met een “gewone stelling”. Deze werkvorm Stille Stelling is 1 van de 40 opdrachten/ werkvormen die je kunt vinden in de set: 5 minuten formatief van Onderwijs maak je samen.
t.o.v. van werken met een “gewone stelling”. Deze werkvorm Stille Stelling is 1 van de 40 opdrachten/ werkvormen die je kunt vinden in de set: 5 minuten formatief van Onderwijs maak je samen.
In deze set wordt het model van Dylan William met de vijf strategieën van formatieve evaluatie gebruikt als basis. In de omschrijving van de set staat ook aangegeven of de werkvormen klassikaal/ samen of individueel kunnen worden ingezet. De werkvormen kan je als docent inzetten bij de verschillende strategieën.
Wat ik zelf prettig vind aan deze set is dat ik ter voorbereiding van mijn lessen door de kaarten kan gaan om te bekijken of er een werkvorm bij zit die ik kan gebruiken om meer kennis te krijgen over het inzicht/kennis van mijn leerlingen. Werkvormen kunnen we vaak zelf ook goed bedenken en toch is het fijn om soms nieuwe inspiratie te krijgen. Waarbij voorheen afwisseling van mijn lessen mijn doel was bij verschillende werkvormen gebruik ik deze kaarten echt als ondersteuning om te bepalen hoe ik mijn lessen verder moet inrichten. Is er klassikaal nog extra uitleg nodig of kan het individueel? De “fouten” die ik eerder uit toetsen haalde bij leerlingen hoop ik deze nu voor een deel te ondervangen door middels een werkvorm te kijken of er nog bijgestuurd moet worden.
Niet alle kaarten zijn geschikt of bruikbaar voor mijn vak. Het is ook een mix voor de verschillende vakken die aangeboden worden op het VO.
Mijn favorieten

